Quinoa (Mrlík čílsky)- superpotravina, ktorú musíte vyskúšať

Quinoa (odvodená zo slova Kin-waa) pochádza z Južnej Ameriky a bola obľúbenou, nutrične dôležitou potravinou pre Inkov a predkolumbovské civilizácie už pred 5000 rokmi. Je to nenáročná tzv. pseoudooblinina (nie je to obilnina, ale používa sa rovnako), ktorá je celá jedlá, no v svetovej kuchyni sa využívajú hlavne semená.

Môže mať rôznu farbu od čiernej, červenej až po najbežnejšiu žltobielu. Pestuje sa prevažne v oblasti jazera Titicaca – v Bolívii, Peru a Chile. Zbiera sa ručne a je nazývaná aj Matkou zŕn. Zaujímavosťou je, že v  16. storočí takmer zmizla z povrchu zemského, keď španielsky dobyvateĺ Francisco Pizzaro zničil polia, aby oslabil inkskú kultúru, ktorá využívala quinou pri obradoch.

Quinoa je superpotravinou ako sa patrí – má vysoký obsah bielkovín, obsahujé plný aminokomplex esenciálnych aminokyselín, obsahuje málo sacharidov a žiaden škrob. Je prirodzene bezlepková a obsahuje veeeľa vlákniny a vysoké množstvo horčíka.

Medzi blahodárne účinky na zdravie patrí priaznivý vplyv na trávenie, prečistenie hrubého čreva, t.j. detoxikácia organizmu od škodlivých látok. Znižuje cholesterol, a teda slúži ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení.

Je to tak bombová potravina, že dokonca NASA ju zaradila ako stravu pre astronautov a OSN vyhlásilo rok 2013 ako rok quinoy.

U nás vo VEGu quinou nájdete v dvoch jedlách z jedálneho lístka (QuinoBurger, QuinoTortilly), a občas sa vyskytne aj v obedovom menu 🙂

Dobrú chuť!

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *