SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA
Legenda (jedna z mnohých) hovorí, že talianske jedlo, ktoré ste mali u nás v pondelok možnosť ochutnať, pochádza z Neapolu. Z názvu, ktorý vo voľnom preklade znamená „špagety na štýl prostitútky“, môžete šípiť, že bolo obľúbené hlavne v „domoch lásky“ 🙂 Bolo vraj totiž také rýchle a jednoduché, že si ho príslušníčky najstaršieho remesla stihli pripraviť medzi jednotlivými… schôdzkami; a zároveň také voňavé, že svojou lahodnou vôňou lákalo klientelu rovno z ulice.
Na internete nájdete určite desiatky rôznych receptov, no ak ste nestihli ochutnať tie naše prostituidné špagety, skúste si ich pripraviť doma podľa toho nášho:
- Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 1 baklažán
- 1 papriku
- 40 g čierne olivy
- 30g kapary
- 200ml pretlak
- 100g syr
- Balík špagety
- soľ, peper, citrón
- Baklažán nakrájame na plátky a nasolíme, aby sa “spotil” – je to veľmi dôležité, pretože takto príde o svoju horkú chuť
- Kým sa baklažán potí, opražíme si na panvici tofu (podľa chuti, napr. biele)
- Uvaríme si cestoviny (pro tip: dávame do vriacej vody, ktorá je osolená tak, aby pripomínala tú morskú, nepridávame olej do vody, ale priamo na cestoviny po uvarení a scedení)
- Pridáme na kúsky pokrájanú papriku a baklažán a chvíľu podusíme
- Pridáme olivy, kapary (ak používate tie v náleve, predtým ich premyte, aby neboli výrazne slané) a paradajkový pretlak, dochutíme soľou, čiernym korením a citrónom
- Na tanieri posypeme syrom (vašim obľúbeným) a ozdobíme bazalkou
- A teraz už len čakáme, koho táto vôňa z ulice priláka! 🙂
Dobrú chuť!